14.2.07

Over de figuratieve wolkenfotografie

Wie zo af en toe deze blog bezoekt heeft zich misschien laten meeslepen in de misvatting dat wolkenfotografie figuratief hoort te zijn. Niets is minder waar, veel hangt af van het oogmerk van de fotograaf. Zo laten meteorologen zich doorgaans weinig gelegen aan het al dan niet figuratief zijn van de foto's die zij beroepshalve gebruiken, in de landschapsfotografie is de aanwezigheid van wolken eerder een esthetisch element, maar beslist geen figuratieve must, enz.

Zelf ga ik als wolkenfotograaf inderdaad meestal op zoek naar een figuratieve meerwaarde, maar om te bewijzen dat dit niet per cé hoeft publiceer ik hierbij deze foto:

(Al zou het mij niet verbazen dat sommige aandachtige lezers menen een sportwagen coupé te herkennen.)

Indien de jacht naar figuratieve wolkenformaties niet altijd succes oplevert (het hangt er inderdaad van af hoe hoog men de lat legt), dan zijn er subdisciplines die aan het schier onmogelijke grenzen. In dit verband denk ik steevast aan Iljitsch Profitskoj, een oude studiemaat van mij, die zich specialiseert in cyrillische formaties. T.t.z. wolkenformaties in de vorm van letters uit het cyrillisch alfabet. Iljitsch is nu al drieëntwintig jaar actief als adept van de cyrillische wolkenformatiefotografie maar moet tot zijn spijt nog steeds erkennen geen enkele foto te hebben genomen die aan zijn eigen strenge criteria beantwoordt.

Mocht u over een dergelijke foto beschikken, of toevallig een aan de normen beantwoordende wolkenformatie zien passeren, laat het ons dan weten. Het zou het ultieme bewijs zijn dat niet altijd de aanhouder, maar soms gewoonweg de gelukzak wint.

Geen opmerkingen: