19.9.10

Zonder omzien



De man die verantwoordelijk is voor het moreel verval in ons land werd gespot in het Wijnegem Shopping Center voor het uitstalraam van Zara. De mensen rondom hadden weinig oog voor hem aangezien zij het veel te druk hadden met hun eigen cruciale bezigheden. Op die manier leek de man die verantwoordelijk is voor het moreel verval in ons land het allemaal maar aan te kijken en was het niet duidelijk wat hij er van dacht.

Misschien, zo viel te vermoeden, voerde hij alweer iets perfide in het schild.

Binnen de dertig minuten nadat hij was opgemerkt was de pers al talrijk aanwezig om hem aan de tand te voelen over zijn aanwezigheid en om het volk in de nationale televisiejournaals te tonen hoe verantwoordelijk deze kerel toch wel was.

Geen gerichte vraag was te veel. En om het hem gemakkelijk te maken werden hem zelfs mogelijke antwoorden gesuggereerd.

Maar de man die verantwoordelijk is voor het moreel verval in ons land hoorde het allemaal zwijgend aan en de camera’s moesten daarom wel heel scherp inzoemen op zijn mondhoeken om met beelden te bewijzen dat deze kerel, zelfs nu hij betrapt was nota bene, zo arrogant was dat hij het allemaal aantoonbaar geringschattend aan zich voorbij liet gaan!

Intussen moest een aan de gang zijnde voetbal wedstrijd wijken (!) en verscheen hij live op de flatscreens in de uitstalramen.

Op die manier drong toch stilaan tot de man door dat al die heisa ècht om hem te doen was en dat hij hier een waarlijk unieke kans kreeg op zijn 15 minutes of fame.

Evenwel, net toen hij dan eindelijk leek te gaan antwoorden op de meest prangende beschuldigingen kwam zijn vrouw aanlopen: een vrouwmens met een practisch verstand, dat al lang geleden de gezonde gewoonte had aangenomen om voor hen beiden te denken en te handelen omdat zij er zich terdege van bewust was tot welke dwaasheden haar man in staat was eens hem wat verbale ruimte werd gegund. Het feit dat hij sinds zijn trouwdag nimmer meer iets op eigen initiatief had gedaan was geheel en al aan haar te danken.

„Kom schat, dit moet een vergissing zijn,” zei ze veelbetekenend en ze troonde hem kordaat mee bij zijn elleboog.

Hiermee zag de man die verantwoordelijk is voor het moreel verval in ons land plots zijn virtueel forum verdwijnen. Het enige wat hij een dichtstbijzijnde journaliste nog snel in het oor kon fluisteren was:

„Doe voort en zien niet om!”

Het duurde nu zelfs geen 30 seconden meer of deze boodschap verscheen op alle nationale zenders.

„De man die verantwoordelijk is voor het moreel verval in ons land verklaart dat wij horen voort te doen zonder omzien” werd hij haast woordelijk door Martine Tanghe geciteerd.

Panels van psychologen, sociaal werkers, politici en kerkjuristen bogen zich over deze uitspraak om toe te lichten hoe verfijnd pervers deze boodschap (niettegenstaande het recht van vrije meningsuiting) wel was, al kwam de nefaste rol van de media in het aan bod laten komen van zieke geesten toch ook voorzichtig ter sprake.

Uiteraard, na enkele dagen was het hele voorval al weer lang vergeten en deed iedereen weer precies wat hij altijd had gedaan. En zonder omzien.