19.5.08

"UPC, wij doen mee!"



"Vaart wel Professor!"
"Behouden reis!"
"We zijn trots op jou!"
"Dank je voor alles!"

Riepen ze van achter de balustrades terwijl ik over het tarmac naar de raket liep. Ik wuifde naar hen en genoot van mijn laatste momenten zonlicht op deze planeet.

Wie weet hoe lang het duurt voor ik eindelijk weer op aarde ben?

Het waren uiteraard vooral de vrouwen, die het hier in alle opzichten voor het zeggen hebben, die mij met spijt zagen vertrekken. De mannen, tweederangsburgers, waren duidelijk minder bezwaard en een klein aantal onder hen heeft mij dat ook duidelijk gezegd, niettegenstaande het evident is dat ik nooit zal terugkomen:

"Voor ons part ontploft je raket zodra je buiten de dampkring komt."

Dat was duidelijke taal. Subversief zelfs, indien het een vrouw ter ore zou komen.

Ik ben geen professor. Zij noemden mij zo omdat ik het eerste "ruimtewezen" ben dat hun planeet aandeed en hen, in cultureel opzicht, een aantal zaken leerde kennen waar zij anders waarschijnlijk nooit zelf op zouden zijn gekomen. Ik noem maar wat, in de muziek : de cello suites van Bach en, in de architectuur : de "Vlaamse koterijstijl". Of ook nog blogliteratuur zoals "To blog or not to blog", "Zapnimf" en "Didi de Paris!".

Kortom, ik toonde en leerde hen dat Utilitarisme èn Plezier en Comfort wel degelijk kunnen samengaan. Wat resulteerde in de educatieve slogan: "UPC, wij doen mee!"

Drie jaar verbleef ik bij hen en ik heb uiteraard begrip voor de mannen, vooral voor de ouderen, en hoe die zich voelen. Afgepeigerd. Doodmoe!

Het was nooit mijn bedoeling om ingrijpend tussen te komen in hun leefcultuur, maar toch, nadat mijn exemplaar van de Kamasutra door hun Ministerie van Volksgezondheid op miljoenen exemplaren werd verveelvuldigd en gratis opgestuurd naar iedereen die er om vroeg (en dat deden zij allemaal na het eerdere succes van Eschers' "Grafiek en tekenen"), ontstonden er weer lees- en praktijkgroepen die alle tips en standjes uitprobeerden, commentarieerden en rangschikten volgens UPC criteria die door hun centrale overheden daarna, al dan niet als van nationaal nut, geplebisciteerd werden. Toen ik doorhad hoe zwak, vooral lichamelijk, het mannelijk geslacht hier is, was het te laat om in te grijpen: de vrouwen hadden er zoveel schik in gekregen dat ik met de beste wil van de wereld (hier figuurlijk bedoeld) geen politieke coalitie meer op de been kreeg om de studie van de Kamasutra tot min of meer theoretische bespiegelingen te laten herleiden. De gevolgen waren catastrofaal: huishoudelijke taken werden niet meer uitgevoerd, de opvoeding van de kinderen begon te slabakken, een groeiende kloof tussen politiek en burger, toenemend gebruik van pepmiddelen, enz. Na twee jaar was het mannelijk deel van de bevolking de uitputting nabij. De meest voorkomende reden van zelfmoord blijkt nu excessieve verplichting tot studie van de Kamasutra te zijn Ik troost mij slechts met de gedachte dat ik hen niet leerde voetballen! Dat noodlot is hen bespaard omdat ik de buitenspelregel niet goed begrijp.

Maar goed, de helft van de bevolking droeg mij toch op handen! Een compleet échec is het dus niet. En ik heb genoeg nieuwe informatie verworven waarmee we ook op aarde ons voordeel kunnen doen!

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Blogbaas, U geeft er toch niet de brui aan?
Het onderschrift van Uw blogtitel is zo drastisch veranderd en... en...

(Later misschien een reactie on topic... maar dit moest me nu reeds van het hart. Alvast bedankt voor de vermelding... Blogliteratuur, asjemenou!)

zapnimf zei

Euh...?

Ik wacht ook eerst een 'voor zapnimf' af.

't vliegend eiland zei

voor sodade:
Ophouden? Moi?
Neen hoor, het is niet omdat het - zo voel ik het toch aan de laatste tijd - wat stroever loopt, dat ik er het bijltje bij neerleg. Integendeel, ik zoek naar wat andere perspectieven.

Die ondertitel had ik al een tijdje geleden veranderd. Ik ben van zin om dat regelmatiger te doen.

't vliegend eiland zei

voor zapnimf:
Ik begrijp dat U en sodade denken dat ik er eventueel mee zou ophouden omdat een paar woorden dubbelzinnig kunnen geïnterpreteerd worden, maar neen hoor, "UPC, wij doen mee" gaat daar in de verste verte niet over.

Ik ben de laatste tijd wel zoekende om wat meer "body" te geven aan mijn blog, maar het blijft hoe dan ook maar een hobby.

Unknown zei

Jee, ik dacht dat ik een vrij aandachtige lezer was en het reusachtig doch vederlicht iets niet zolang geleden nog bewonderde. Hm.
Maar goed, we kunnen dus weer!
Vreemd dat u zegt dat het stroever verloopt. Aan uw blog is het niet te merken.

Deze tekst bevat overigens het soort nonsensgehalte, waarbij het reageren haast overbodig wordt.
Buiten die tik aan de hoed, uiteraard. Mooi!

zapnimf zei

Ah oef.

Van enige stroefheid heb ik anders nog niks gemerkt.

't vliegend eiland zei

voor sodade:
Ha! "Touche-le-chapeau"! Die was ik al vergeten.

't vliegend eiland zei

voor zapnimf:
Misschien ligt het aan de frequentie die ik mezelf opleg. Het is niet zo eenvoudig om tussen mijn werkzaamheden door elke dag iets te blijven verzinnen dat ook mezelf verrast, want dat is voor mij het criterium.