12.7.13

De essentie van de werkelijkheid en hoe er mee om te gaan



Er leefde ooit een man die de essentie van de werkelijkheid wilde vatten maar steeds tot de conclusie kwam dat hij niet goed genoeg had toegekeken zodat er altijd iets was dat hij blijkbaar niet begreep!
Hij reisde heel de wereld rond en overal verbaasde het hem telkens opnieuw hoe onwerkelijk de werkelijkheid schijnbaar of echt was.
"Wacht maar!" dacht hij, "ik moet het helemaal anders aanpakken, en met zijn erfenis bouwde hij (of liet hij dat doen) tientallen instrumenten om de werkelijkheid haarscherp in beeld te brengen en ze te meten, zo mogelijk in 'real time'.
"Nou nou," zeiden de mensen achter zijn rug, want zo gaat dat in de werkelijkheid, "die is goed bezig," terwijl zij tegelijkertijd met hun wijsvinger tegen hun voorhoofd tikten, "die leeft echt niet in de werkelijkheid!"
Stilaan begon men hem te mijden, of toch anders tegen hem te doen. Wat voor onze hoofdfiguur alweer een totaal nieuwe werkelijkheid was, die hij met nieuwsgierigheid tegemoet trad en die hij zelfs probeerde te beheersen door zich extra vriendelijk en behulpzaam op te stellen.
Voor mensen die hem amper kenden en voor hen die hem daarentegen héél goed kenden kwam dit dan weer heel onwerkelijk over. U kent dat wel, dat soort werkelijkheid.
Door deze gang van zaken voelde onze man zich allengs minder en minder begrepen, al noteerde hij in zijn schrift, dit was een vaste gewoonte van hem geworden, dat dit hoogstwaarschijnlijk alweer een andere werkelijkheid was. Wat geen foute conclusie is, op zich. (Alweer een waar hij zich aan aanpassen moest natuurlijk, dat wel.)
En zo ondervond hij, met wat hij ook deed, dat er telkens weer andere werkelijkheden op hem afkwamen. Het bleef maar duren in feite! Steeds maar weer werkelijkheden waarvan hij de essentie moest zien te vatten.
Het is op die manier zijn dat hij voor ons, zijn omgeving, steeds onwerkelijker werd. Zo onwerkelijk dat het werkelijk niet essentieel meer lijkt voor ons wat nu de essentie van de werkelijkheid is zoals hij die zocht. Want ja, in den beginne stelden wij ons natuurlijk ook vragen, maar wij zijn daar in tegenstelling tot hem niet op doorgegaan, wij hadden werkelijk wel wat anders te doen.


_____

Geen opmerkingen: