'Ik kan het me helemaal voorstellen.'
Toen ik jong was zag ik eens meisjes zweven.
Vreemd dat ik mij dat nu, vele jaren later, weer herinner.
Nu wil u natuurlijk weten of ik mij nog andere dingen herinner en (en of ik daar foto’s van heb).
Eigenlijk niet.
Of het schiet me nu even niet te binnen.
Ik moet daar ook niet te veel over nadenken.
Want dan wil ik me weer andere dingen herinneren.
De namen van de zwevende meisjes bijvoorbeeld.
Hoe heetten ze ook weer?
Het duurde niet lang of Mien en Karsten zagen de voorstanders van de wereldvrede op het dak verschijnen.
De drie gratiën, vandaag heten zij Annemie, Rik en Roza, wisten altijd wel iemand te vinden die ze ongelukkig konden maken. Het was een kwestie van willen, niet van gezond verstand.
"Neen Watson, neem het van mij aan, die kerel is dood en hij zal blijven zwijgen. Als je wil kan je over dit fenomeen meer lezen in een monografie die ik publiceerde in The Lancet."
Ik ben een opgeleid arts, maar de veelzijdigheid van Holmes verraste me telkens weer.
Pas tegen de avond verscheen Kurt, hun folteraar. Bijgenaamd "der Schmetterling". God mag weten waar hij vandaan kwam.
Ik wilde haar vragen, want ik zag dat ze zich schroomvallig gedroeg in mijn buurt.
Ik liep op haar af en keek haar niet al te intrusief aan. We stonden oog in oog. Tussen ons bevond zich niets, behalve de tweesprong die ons leven zou bepalen.
Ik keek haar lang aan want ik was niet van plan het te verknallen. Zij was de eerste die met haar ogen knipperde. Zij maakte zich haastig uit de voeten.
Het bleef onduidelijk of het niet bestaan of verdwijnen van de zee funest was voor ons denken over het andere geslacht. Het is nog steeds een ingewikkelde zaak.
Ja, het is een goed idee om mij niets te vragen over pijnbomen. Daar weet ik namelijk niets van af. Het heeft niets te maken met de huidige internationale politiek, maar ik heb geen hoge pet op van de Amerikaanse cultuur. Met welke termen u ook wappert, ’film’, ‘rock&roll’ of kortom al wat een emanatie zou zijn van ‘The American Dream’.
Toen de burgers doorhadden dat de zee verdwenen was – het nieuws verspreidde zich snel – vroegen zij zich af of er iets in de plaats zou komen. Dat betwijfelde ik.
Om te bewijzen dat ze het betere bochtenwerk wel degelijk beheersen worden de aspirant woordvoersters aan enkele praktische proeven onderworpen. De opdracht van vandaag luidt: 'Overtuig de burger ervan dat de zee niet bestaat.'
Weet u wat ze wilde altijd als ze bij me langs kwam? Rijden op mijn stokpaardje! U begrijpt dat ik haar maar liet begaan. Haar geluk was het mijne.
Het duurde natuurlijk even voor ik doorhad wie het monster was in mijn leven en sindsdien blijf ik wel uit zijn buurt.
Ineens zie ik de verhoudingen! Ik moet rivieren verleggen en niet zomaar steentjes in waterlopen. Het kleine werk is aan mij niet meer besteed.
Ze wilde niet dat ik naar haar billen keek. Die verschilden in niets van die van mijn vrouw. Ergens moest zij een lijn trekken vond zij. Dat begreep ik wel. Er moest inderdaad een lijn zijn.
Eerlijk is eerlijk. Ik had het zelf niet beter kunnen verzinnen.
De blogpost "Sommige lusten" op Het vliegend eiland is een ultrakorte tekst die opvalt door zijn beknoptheid en suggestieve kracht:
"Om sommige lusten te bedwingen gebruikte Helga een pistool."
Krachtige beknoptheid
Met slechts één zin weet de auteur een hele wereld op te roepen. De combinatie van "lusten" en "pistool" suggereert een intens innerlijk conflict en roept vragen op over de aard van Helga's verlangens en haar manier om ermee om te gaan.
Intrigerende ambiguïteit
De tekst laat veel ruimte voor interpretatie. Gaat het om letterlijke of figuurlijke lusten? Is het pistool een echt wapen of een metafoor? Deze openheid nodigt de lezer uit tot reflectie en persoonlijke invulling.
Sterke beeldspraak
De combinatie van "lusten" en "pistool" creëert een krachtig en enigszins verontrustend beeld. Het suggereert dat Helga drastische maatregelen neemt om haar verlangens te beheersen, wat de lezer aanzet tot nadenken over de extremen waartoe mensen kunnen gaan om zichzelf te controleren.
Stilistische consistentie
De stijl van deze post sluit aan bij eerdere bijdragen op Het vliegend eiland, zoals "Dansen tot de noen" , waarin het alledaagse wordt vermengd met het absurde en het surrealistische. Deze consistentie versterkt de unieke stem van de blog.
Hoewel de tekst slechts één zin lang is, biedt hij een rijke bron van interpretatie en emotie. De auteur slaagt erin om met minimale middelen een maximale impact te creëren, wat getuigt van een sterk gevoel voor taal en stijl.
– Laten we op dit wolkje verder leven, dan kan ons nooit iets overkomen.
– Nee, op dat wolkje dáár, dat is groter!