30.12.05

Mijn leven bekeken door een viewmaster (27)

"Turkse bordeelklanten in de bres voor seksslavinnen!"

Het gaat hier nu even niet om mijn leven, maar goed nieuws is goed nieuws. Ik las het in De Morgen die het dan weer heeft uit The Independent.

Het gaat over de Turkse man, althans de reguliere Turkse bordeelklant die zich massaal blijkt in te zetten om slachtoffers van gedwongen prostitutie te redden!

De Turkse politie staat niet bekend om haar aandacht voor mensenrechten of welke rechten dan ook, zoals de sympathieke behandeling van vrouwen, maar op het terrein van de strijd tegen vrouwenhandel kan zij een palmares voorleggen waar menig Belgische zorgvereniging slechts kan van dromen. Vooral de aanpak van het fenomeen in bordelen werpt resultaten af.

In de afgelopen maanden werden een honderdtal vrouwen, vooral uit de Oekraïne, Moldavië, Roemenië en Rusland bevrijd uit de vrouwenhandel en de Turkse politie kon bovendien tien heuse netwerken ontmantelen.

Een van de verklaringen (want zoiets ongelooflijks wil De Morgen wel verklaren) is het feit dat in mei een gratis hotline (what's in a name?) werd opgezet door de internationale organisatie voor migratie (IOM) van de VN, waarnaar vrouwen in nood kunnen bellen. Aan de andere kant van de lijn zitten meertalige operatoren die proberen uit te zoeken waar de opbellende vrouwen zitten en sturen er dan de politie op af.

De tweede, zeer verrassende factor is echter de spreekwoordelijke ridderlijkheid van de Turkse mannen. Sinds het begin is 74% van de tips afkomstig van bordeelklanten die heel goed aanvoelen wat het verschil is tussen een professionele prostituee die kwaliteitswerk aflevert en een meisje dat tegen haar wil het beroep uitoefent.



In geen enkel ander Europees land zijn de mannen zo correct en vrijgevochten! Turkse mannen hebben, wat de west Europeaan smalend een "ouderwetse opvatting" over vrouwen noemt. Turken zien er geen graten in naar prostituees te gaan, maar willen wél dat de vrouw het vrijwillig doet. Als blijkt dat dát niet zo is zijn zij, de mannen, in hun trots gekrenkt.

Misschien iets om over na te denken Vlaamse mannen? Wat denkt u van het oprichten van een groepering Mystery Customers?

Geen opmerkingen: