19.12.05

De laatste berenschieter



Het is op de kop af 10 jaar geleden dat in Brussel de laatste berenschieter werd gesignaleerd. Dit feit valt samen met de laatste berenspotting in onze de hoofdstad. Er werd toen gewag gemaakt van een grote mannetjesbeer, type grizzly, aan de oever van de vijver bij het Flageyplein. Het dier verkeerde in perfecte gezondheid en betekende geen gevaar voor de omwonenden.

Tot op heden is nog geen bewijs geleverd dat de aanwezigheid van de berenschieter en het verdwijnen van de laatste beer uit het stadsbeeld iets met elkaar te maken hebben, al werd op basis van sterke vermoedens op 16 mei 1996 de berenjacht in Brussel en de randgemeenten ten stengste verboden.

Om het verdwijnen van deze eeuwenoude traditie te herdenken wordt op vrijdag 23 december een herdenkingsmars georganiseerd. Alleen mensen in beer verkleed mogen mee in de optocht.

Bij aankomst van de stoet op het Flageyplein zal de plechtigheid ontbonden worden met een symbolische berenschieting. Als schutter werd de heer Van Oers, gouverneur van de Bank van Brussel, aangeduid. Hij zal met een gouden kogel één beer neerhalen. De naam van de uitverkorene zal worden gegraveerd in de ere-plaquette die zal worden aangebracht links op de gevel van het oude NIR gebouw.

Geen opmerkingen: