8.1.12

De Parolator





Gisteren mocht ik de voorstelling bijwonen van een nieuwe uitvinding: de Parolator. Een toestel ( zie illustratie) dat nieuwe woorden helpt uitvinden, aangedreven door de omega-3-vetzuren die het haalt uit vette koudwater-zeevis.

Het principe van de Parolator is doodeenvoudig: hij richt zich niet op het eenvoudig verzinnen van nog niet bestaande woorden zoals zlon, karva of doëet, om er daarnà betekenissen bij te verzinnen. Neen, hij werkt net omgekeerd en bedenkt eerst nieuwe toestanden en contexten om er naderhand de geschikte termen voor te construeren. Dat betekent dat die nieuwe woorden onmiddellijk inzetbaar zijn en ingang vinden in de maatschappij.

Zo was er tot gisteren bijvoorbeeld in onze taal, en in weinig andere, geen adequaat woord voor, ik zeg maar wat (ik ben geen specialist) mensen die het gevoel hebben dat ze van binnen hol zijn en dat al wat ze ook voelen of bedenken in hun holte over en weer kaatst als een kogel in een pinballspel. Of voor misdaden die verder gaan dan die tegen de menselijkheid alleen, zoals er tegenwoordig nogal wat aan het licht komen.

Door het proces van de woordcreatie op zijn kop te zetten bereikt men ook meteen dat dieper over de te beschrijven gevoelens en situaties wordt nagedacht (al doet de Parolator dat uiteraard!) en wordt vermeden dat, op terminologisch vlak, oude wijn in nieuwe zakken dient te worden geschonken.

In ons nieuw woordenboek zal u dus binnenkort woorden als "scherfblijver", "kanzige", "tepeltentje" en "flaneute" aantreffen, hoewel wij niet zeker zijn of er voor het laatste echt een maatschappelijk draagvlak is. U zal ook weldra begrijpen wat ik bedoel met "het vertico genegene zal ons voortaan helpen om de meest intrafundamentele zwierspanningen te stabimanifesteren." Deze nood broeit al een tijdje in onze samenleving en is nog niet verwoord! Bovendien valt te vrezen dat de politiek er nog geen antwoord op zal hebben. Maar dat ze het maar niet weer in een parlementaire werkgroep stoppen, want daar heb ik zelf wel woorden voor!


Met bijzondere dank aan Ferdinance.Crane voor het mogen gebruiken van de illustratie.

Geen opmerkingen: