17.5.07

Jongens en lezen

Recent onderzoek bevestigt wat links en rechts al jaren wordt gezegd: onze jeugd leest niet meer. Vooral jongens van twaalf jaar en ouder krijgt men niet meer aan het boek!

Maar hoe zou dat komen? Dat is de vraag. Volgens kenners en betrokkenen is een van de redenen dat lezen niet "cool" meer is.

Misschien. Ikzelf zie een ander fenomeen. Jongensliteratuur is gewoon niet interessant meer. Een spannend avontuur, niet meer of minder, vind je niet meer tegenwoordig. Er is altijd wel iets aan de hand met een jeugdboek tegenwoordig. Er moet een boodschap inzitten, of een of andere doelgroep moet bediend worden, het moet politiek correct zijn, enz. Nobele motieven genoeg, maar het boek zelf, laat mij preciseren, het spannende jongensboek, het verhaal,is volkomen uit het beeld verdwenen. En de jongens zelf? Die zitten te "gamen", "of" en "on line".

Ik geloof totaal niet dat het medium "boek" het probleem is. Het probleem is de inhoud. Waar zit de hedendaagse Jules Verne? Karl May? Ian fleming? enz.

Geen opmerkingen: