23.5.13

De logica van de leugen

De allereerste leugen moet uit het niets ontstaan zijn. Als vanzelf. Zoals meestal het geval is met onverklaarbare dingen. Die allereerste leugen zal ook niet tot veel gediend hebben en door heel wat mensen ook als dusdanig zijn herkend. Het enige wat men de mensen van toentertijd verwijten kan, als dat woord gepast is, is dat zij zich niet bewust waren van het historisch belang van de gebeurtenis en die als dusdanig optekenden en reageerden. Door het invoeren van een adequaat restrictief reglement bijvoorbeeld. En een gedenkplaquette!
De volgende leugens werden alras grotesker, flagranter en doorgaans onbeschaamder.
Maar leugens dienen uiteraard een doel. Iemand die liegt doet dat niet zomaar. Tenzij er ervaring, roekeloosheid of gemakzucht mee gemoeid is.
Op die manier zijn er al maar meer leugens in de wereld gekomen. De meeste om bestwil, om tijd te besparen, om niet te kwetsen, om religieuze redenen.
Tot er natuurlijk een moment komt dat er over alles zal worden gelogen. Op dat ogenblik zullen wij ons geheel en al in een parallel universum bevinden. Onbegrijpelijk voor wie niet is opgegroeid met de logica van de leugen.
Maar zo ken ik niemand.


_____

1 opmerking:

Anoniem zei

Een leugentje om bestwil