woensdag 14 december 2016

Werkboek voor mannen op zoek naar de ideale vrouw (7)



- De "blijvende raadselachtigheid" - 

Een van de belangrijkste rollen, zo niet haar belangrijkste rol, die jouw ideale vrouw in je leven speelt is om op een blijvend raadselachtige manier altijd weer op onbegrijpelijke wijze, maar telkens ook weer heel evident, in relief te zetten wat jullie gemeen hebben, hoe incongruent of onverwacht dat ook is. A.h.w. het aanhouden van jullie gemeenschappelijke grondtoon.  

De oefening in dit geval is dat je een aantal elementen combineert en een context creëert die je een idee kan geven van de blijvende raadselachtigheid die jou met een bepaalde vrouw kan verbinden, die elementen zijn:

- een ideale vrouw
- een voorwerp
- een tekst of citaat.

Het maakt niet uit hoe of waar je elk van de drie elementen opduikelt en of ze momenteel dicht of ver staan van jouw levenssfeer. 

(Inspireer je vb. op onze illustratie, weliswaar uit de angelsaksische wereld, om te begrijpen wat we bedoelen.)

Je kan bijvoorbeeld beginnen met een vrouw die je heel toevallig hebt ontmoet. Uiteraard moet zij jou “iets doen”, iets teweeg brengen, een soort raadselachtigheid uitstralen dus (al is dat met de meeste vrouwen zo wie zo wel het geval).

Daarna moet je deze vrouw combineren of in verband brengen met een voorwerp en met een tekst of een citaat. 

Overweeg goed hoe je dat doet: 
Laat je het aan het toeval over? 
Ga je tewerk via associatie? 
Wordt het een metafoor? 
Of zoek je het in het absurde?

Eens je een combinatie hebt dien je jezelf de tijd te laten om na te denken hoe deze combinatie voor jou werkt, 

“What makes it tick?”

Zijn er concrete  verbanden? 
Gaat er iets didactisch van uit? 
Of omgekeerd, is het nonsensicaal maar poëtisch? 

Deze oefening draait rond het intuïtieve. Ga dus niet te logisch te werk: vermijd clichés en laat je al helemaal niet leiden door de geplogenheden van jouw omgeving en je opvoeding. Jouw ideale vrouw hoeft heus niet jouw religieuze opvattingen te delen, bijvoorbeeld.

Bedenk dan tot slot hoe je je drie elementen samen kan brengen in één en dezelfde ruimte. 
Het staat je vrij die ruimte te kiezen. Dat hoeft zeker je slaapkamer niet te zijn. 

Indien die drie elementen binnen één en dezelfde ruimte werkelijk inter-ageren let dan goed op volgens welke dynamiek dit verloopt: eisen zij elk voor zich een een duidelijk aspect van de ruimte op of spelen zij op elkaar in, verglijden zij zelfs in elkaar?

Analyseer hoe de interactie tussen de drie door jou samengebrachte elementen ook op jou inwerkt. Trek hieruit de juiste besluiten. Het is een eerste stap.


Geen opmerkingen: