20.4.07

Ben jij een gedreven blogger? Doe de test!

Echt bezig zijn met bloggen...
Geloofwaardig zijn in cyberspace...
Wat vergt het van een mens?
Is het een gave?
Kan je het leren?

Allemaal mooi en wel, al die blogs op het WWW, maar veel bloggers (m/v) draaien zichzelf een rad voor ogen: zij verdienen de naam van blogger niet. Zij missen de spirit en zouden er voor hun geestelijke gezondheid beter mee ophouden. Om zulk een verregaand besluit oordeelkundig te nemen is echter een gezond inzicht in zichzelf onmisbaar. Speciaal voor de blogwereld ontwikkelden wij daarom de Ultieme Test.

Inderdaad, de Ultieme Test!

Weg met de Statcounters, de Nedstats en consoorten. Niet anders dan oneffen spiegels zijn het die men zichzelf voorhoudt. Zij geven geen inzicht in de realiteit van het ware bloggerschap. Iedereen die ook maar een beetje eerlijkheid in zich draagt weet dat driekwart van wie op zijn/haar blog terecht komt daar per vergissing is, want eigenlijk is het porno wat de mensen zoeken. Het gaat dus niet om het aantal hits.

Gelukkig is er nu – eindelijk - onze Ultieme Test, eenvoudig en onfeilbaar. Het beste nieuws is bovendien dat je hem helemaal zèlf kan doen. Alleen voor je scherm. Eerlijker kan niet.

Hoe? Gewoon door de onderstaande vragenlijst te beantwoorden. Kies onbevangen een van de opties bij elke vraag (de optie die het best bij je situatie past). Noteer je antwoorden en lees dan helemaal onderaan de commentaar die bij die resultaten past. Eenvoudiger kan niet. Rest alleen nog het deleten van je blog!


De vragen:

Waar gaat een gemiddeld gesprek met je partner en/of gezinsleden over?

a) Vooral over praktische zaken. De boodschappen. Wat we eten? Is er benzine in de auto? Waar eten de kinderen?
b) Over alledaagse onbenulligheden zoals de nieuwe iPod die ik zopas hebt gekocht. Of over hoe het internet het leven veranderde.
c) Over vanalles, maar altijd doorspekt met lieve woordjes, attenties, ideetjes waar ieder normaal mens mee lacht maar die binnen mijn leefwereld het leven de moeite waard maken.

Hoe begroet je je partner en/of gezinsleden als je 's ochtends opstaat?

a) Met een "Hoi" of "Jep". Een onverstaanbaar gegrom, en daarna post ik iets over een al dan niet waar gedroomde droom op mijn weblog.
b) Een gemeende kus en nog wat geklaag over een dwaze chef of wegenwerken die niet goed aangeduid werden, waarbij ik ook altijd geïnteresseerd ben in de details.
c) Met een liefdevolle blik en we rollebollen ook nog een kwartiertje in bed alvorens de boze wereld te lijf te gaan.

Wat geef je je partner en/of gezinsleden voor hun verjaardag?

a) dingen die goed zullen staan of klinken op mijn (foto)blog. Een nieuwe camera, een old timer, een gesigneerd literair werk
b) een cadeaubon
c) een luxecruise van zes weken in de Indische Oceaan.

Wanneer was het laatste compliment dat je nog hebt gegeven?

a) Complimenten geven? Ik?
b) Vorige week nog, toen hij/zij een lief commentaartje achterliet op een van mijn magistrale posts.
c) Vanmorgen nog. Vanwege de zorg waarmee de tuin was opgeruimd en de was gestreken. Volgende keer neem ik die klussen op mij.

Jullie gaan uit eten, waar gaan jullie naartoe?

a) Wij eten thuis. Pizza uit de diepvries. Dat is nog zo makkelijk en geen gehannes met vuile vaat. Liefst nog banaan. Dat is niet zo vies aan de vingers zodat mijn keyboard langer schoon blijft.
b) Niet te ver uit de buurt. Iets eenvoudigs en gezellig. Het hoeft niet met veel poespas of poepchique te zijn.
c) Het kan niet duur of exclusief genoeg zijn. Eten is avontuur. Eens helemaal weg uit de dagelijkse sleur. Dat is pas onthaasten.


Uitslag en oordeel:

Meestal a:

Geen vuiltje aan de lucht. Je bent een toegewijd blogger. Alles wijkt hiervoor. Je hebt waarschijnlijk nog niet door dat je eigenlijk alleenstaande bent.

Meestal b:

Om als blogger geloofwaardig te zijn zal je toch nog een inspanning moeten leveren. Maar het is niet onmogelijk. Zo verknocht aan je sociaal leven of werk ben je blijkbaar niet. Wees creatief en wijs je omgeving op manieren waarop zij minder van je tijd in beslag nemen.

Meestal c:

Hou op met bloggen. Je bent niet ernstig en zal het ook nooit worden. Wanneer was de laatste keer dat je nog iets gepost hebt? 6 december 2005? Dat dachten wij al. Je hebt een keuze gemaakt in het leven, en dat is niet het bloggen. Veel succes ermee.

Een min of meer evenwichtige mix:

Vergeet het bloggen, ga naar Second Life.

Besluit:

Een geloofwaardige weblog vraagt toewijding, regelmaat en eenduidigheid. Dit laat bijgevolg geen ruimte voor afleiding. Bloggen doe je voor de volle 100%. Je doet het of je doet het niet. Er is geen gulden middenweg. Net als in het ware leven.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Door deze test meer zelfvertrouwen gekregen om gewoon door te gaan waarmee ze toch al was begonnen (columns schrijven en dagboeknotities publiceren)

Een A-blogster en web-koekoek

't vliegend eiland zei

Precies. De test liegt niet! Hij scheidt het koren van het kaf.

U behoort dus tot het koren.