24.12.06

Het grote moment

Vandaag vieren wij het heilige feest van Kerstmis. Een feest met een heel eigen symboliek en zingeving waarvoor zowel mijn gezinsleden als ikzelf beslist openstaan, al is nu wel het ogenblik gepast om er op te wijzen dat Kerstmis voor ons méér is dan een religieus ritueel.

Zo maken wij er een erezaak van dat alle culinaire voorbereidingen reeds in de voormiddag achter de rug zijn. Geen inspanning is ons daarvoor te veel, want het zware werk moet echt achter de rug zijn tegen dat het grote moment aanbreekt.

Welk moment?

De middernachtmis?

Neen hoor, die halen we als het slecht weer is vaak niet eens. Voor ons is hét moment van familiaal samenzijn het gezamenlijk aanhoren van de kerstboodschap van onze koning! Hét jaarlijks moment van bezinning en beschaafde pret. Pas wanneer wij aanhoord en begrepen hebben wat onze vorst dit jaar nauw aan het hart lag en ligt, dan pas kunnen wij vieren.

Soms sluiten wij vooraf kleine weddenschappen af. Waarover zal hij het dit jaar hebben? Volkswagen Vorst? Het zinloze geweld in de maatschappij? Het milieu? De Vlaamse onafhankelijkheid? Zijn kleinkinderen? En zal hij weer dat blauwe kostuum met een grijs streepje aan hebben?

Ja, dat zijn nu eens momenten van echt beschaafde spanning.

1 opmerking:

Anoniem zei

Heb je de kerstboom achter Albert eens goed bekeken? Volgens mij is Laurent met een stuk van de top gaan lopen...
En dan sluiten wij graag weddingschappen af: Wat gaat hij ermee doen?