vrijdag 27 september 2024

Het schrikbewind in België tijdens de Fransche Revolutie (1793)










Na de annexatie introduceerden de Franse revolutionairen radicale veranderingen in het Belgische bestuur en de samenleving, vaak met geweld en onderdrukking. Al was het aankloppen bij de mensen, zoals we op de prent zien, wel een gebruik dat in de zuidelijke Nederlanden al bekend was.

Opvallend was dat de Franse revolutionairen sterk antiklerikaal waren. Zij sloten kloosters, plunderden kerken, en confisqueerden kerkelijke bezittingen. Het katholicisme, dat een centrale rol speelde en nog speelt in de Belgische samenleving, werd toen vervolgd. Veel geestelijken moesten vluchten of werden gevangen gezet. Dat komt tegenwoordig niet vaak meer voor. Eender wat ze uitvreten.
De Franse bezetters voerden hoge belastingen in en confisqueerden rijkdommen om de Franse oorlogsinspanningen te ondersteunen. Dit is een bestuurlijk gebruik gebleven. Al is niet altijd duidelijk wat ondersteund wordt. Dit leidde tot verarming en verzet onder de bevolking. Al moet dit laatste zeker niet veralgemeend worden. De Fransen hadden een bepaald je ne sais quoi. Ook dit is een uitdrukking die in het Nederlands wel eens wordt gebruikt.

Geen opmerkingen: