maandag 30 september 2024

zaterdag 28 september 2024

Lectuur en interpretatie (oefeningen)

Heere Heeresma










 Ze drukte haar wang tegen het raam en was zich even verschrikkelijk bewust van die negen etages boven zich en die twee onder haar. En links en rechts en tegenover haar al die eendere flats; zo nieuw, zo praktisch, zo gemakkelijk schoon te houden en zo ontzettend saai. En niemand kende iemand. ledereen keek zo op elkaars tafel, maar van enig contact was geen sprake. Je groette elkaar niet eens! Wat dat betreft was het, toen ze nog bịj haar moeder moesten inwonen, toch gezelliger geweest. In die oude volksbuurt had je altijd aanspraak en men hielp elkaar waar men kon.


  • Hoe lang geleden las je dit boek?
  • Ben je gelukkig?
  • Hebt je nieuwe woorden geleerd tijdens het lezen van dit boek?
  • Zal je ze gebruiken? Dagelijks?
  • Wie van de personages in het boek had je willen zijn?
  • Wat vindt je van de zwembadscène?
  • Is dit nog een 'hedendaagse' roman?
  • Zal je dit boek ooit herlezen? Waarom?
  • Is er te veel seks in dit boek? Te weinig? Precies genoeg? Of heeft dit boek daar niets mee te maken? (Staaf je antwoord met argumenten).
  • Waar hebt je dit boek op de kop getikt, of van wie kreeg je het?
  • Als je dit boek kreeg als geschenk, zou de gever hier dan iets mee bedoeld hebben? Heb je het gevraagd?


vrijdag 27 september 2024

Het schrikbewind in België tijdens de Fransche Revolutie (1793)










Na de annexatie introduceerden de Franse revolutionairen radicale veranderingen in het Belgische bestuur en de samenleving, vaak met geweld en onderdrukking. Al was het aankloppen bij de mensen, zoals we op de prent zien, wel een gebruik dat in de zuidelijke Nederlanden al bekend was.

Opvallend was dat de Franse revolutionairen sterk antiklerikaal waren. Zij sloten kloosters, plunderden kerken, en confisqueerden kerkelijke bezittingen. Het katholicisme, dat een centrale rol speelde en nog speelt in de Belgische samenleving, werd toen vervolgd. Veel geestelijken moesten vluchten of werden gevangen gezet. Dat komt tegenwoordig niet vaak meer voor. Eender wat ze uitvreten.
De Franse bezetters voerden hoge belastingen in en confisqueerden rijkdommen om de Franse oorlogsinspanningen te ondersteunen. Dit is een bestuurlijk gebruik gebleven. Al is niet altijd duidelijk wat ondersteund wordt. Dit leidde tot verarming en verzet onder de bevolking. Al moet dit laatste zeker niet veralgemeend worden. De Fransen hadden een bepaald je ne sais quoi. Ook dit is een uitdrukking die in het Nederlands wel eens wordt gebruikt.

donderdag 26 september 2024

Ter zake (42)






Het interesseert me wel, maar zeggen dat ik veel filosofische werken heb gelezen, dat niet. En wat ik heb gelezen,heb ik, denk ik, niet helemaal goed begrepen. En dat geldt niet alleen voor filosofie. Als ik dat eerder had beseft had het anders kunnen lopen in mijn leven. Dit gegeven maakt dat ik mezelf inderdaad een gevaarlijk man vind. De bus nemen in een land waar ik de taal niet begrijp is voor mij geen probleem. Ik vind de bus nemen een van de betere manieren om een ander land te leren kennen. Ik kan mij geen situatie inbeelden waarin ik een fedora zou opzetten. Mijn ouders hebben mij geleerd om beleefd handen te schudden. Knijpen is in bepaalde omstandigheden het beste wat een mens kan doen. Ik ben geen voorstander van ruige geslachtsgemeenschap. Als ik een kat had en het beest zou het kanarievogeltje van de buren van angst doen sterven, dan zou ik daar niet trots op zijn, maar er toch ook weer niet levenslang een schuldgevoel aan overhouden. Levenslange schuldgevoelens of spijt, het is erg wezenlijk, maar ik vind niet dat een mens zich dààr dan weer schuldig om moet voelen. Spijt heeft van mij nog geen beter mens gemaakt. Ik vermijd erg koud water. Ik denk dat ik een jonge dertiger was toen ik het laatst met een katapult heb geschoten. Ik schoot ook mis. Salamander schoenen waren in mijn jeugd een teken van goede smaak en kwaliteit. Ik ben inderdaad bang van ganzen, van alle ganzen. Waterskiën kan ik niet. Gewoon skiën ook niet trouwens. Ik ben in zekere zin wel klaar met het leven. Afhankelijk van de situatie zou ik natuurlijk wel dierlijke pelsen dragen.




woensdag 25 september 2024

Op afstand




'Kom nou Karel, jij bent op afstand de beste. Jij in Nieuw Zeeland en ik hier in Aalsmeer. Laten we dat zo houden.'

dinsdag 24 september 2024

Wat anders lezen

Van de lezers van 'Gelukkig(e) paren' van Heere Heeresma is bekend dat veel mannen na het lezen van de laatste bladzijden (sommigen al veel eerder) het boek neerlegden met een bepaalde grijns of zelfs kramp op hun gelaat. Het boek gaf ook aanleiding tot pogingen van hun vrouwen of vriendinnen om belangstelling te tonen voor de leefwereld van hun man. Iets waar het de vorige vijfendertig jaar niet meer van gekomen was:

'Vond je't mooi?'
'Ach dat viel wel mee.'
'Je had knalrode oren.'
'Echt?'
'Is het een aanrader?'
'Het moet je wel liggen.'
'Zou het mìj liggen denk je?'
'Wat lees jij momenteel?
'Kristien Hemmerechts.'
'Dan zou ik toch eerst wat anders lezen.'




maandag 23 september 2024

Soms vol verwachting

Martin Munkácsi






















Soms word je 
vol verwachting aangekeken.
En jij weet niet waarom!
Ja hoor, zo stom kan je zijn



zondag 22 september 2024

Ouderdag














Dames, heren,
ik kan kort zijn:

Als leraar in deze lagere school
kan ik jullie het volgende vertellen over jullie kinderen.
Niet één van hen is volmaakt,
er is er niet één waarvan ik denk,
nou, daar horen we later nog van.

En dat is vreemd, want wat ik hun
ouders hoor en zie doen, gewoon hier op de speelplaats
of voor de poort, laat toch vermoeden dat het godenkinderen zijn,
of op zijn minst behorend tot een geslacht van alwetenden.

Ja, ik heb het ook tegen u, daar achter in de zaal!

(naar een gedicht van Koenraad Goudeseune)

zaterdag 21 september 2024

Bijnamen

- Ja, bijnamen had je toen nog veel.
- Hoezo?
- Mij noemden ze slipuitje, achter mijn rug.
- Slipuitje?
- Ja, en je vader was de hardhandige!
- Ik dacht dat hij met een Porche reed?
- Ja, dat ook. Die van zijn neef.




vrijdag 20 september 2024

We zonderden ons af

- Hoe deden jullie dat vroeger?
- Hoe we dat vroeger deden? Daar vraag je wel iets, kleine kerel.
- Ja?
- Wel, we zonderden ons af!
- Jullie zonderden je af?
- Ja, en acht maanden later was je er!






donderdag 19 september 2024

Jan blijft Jan



Nee Jan, zolang jij niet weet wat je echt wil zal het nee blijven.
- Maar Karla, begrijp me dan toch!
- Het doet mij evenveel pijn als jou.
- Maar ik hou toch van je!
- Alsof dat voldoende is?


dinsdag 17 september 2024

Lectuur en interpretatie (oefeningen)


Laura Mintegi, Zirimiri


"Als iemand zijn geliefde opbelt en zegt: 'Ik maak het uit' en het daarna aan beide kanten stil blijft, zijn ze allebei zo'n gat aan het graven, totdat de beide gaten samen een groot gat geworden zijn. De volgende dagen zal de echo van dat telefoongesprek elke seconde weer rondzingen, 'ik maak het uit'. En degene met wie het is uitgemaakt zal denken: 'Als hij het dan moet uitmaken, waarom moet hij dan opbellen en het gat van mijn verdriet groter maken met zijn woorden? Waarom moet dat gat worden uitgediept met woorden, als die woorden alleen maar dienen als uitvlucht? De telefoon verbindt de twee gesprekspartners niet maar benadrukt juist de afstand tussen hen beiden, net zoals seks twee mensen niet altijd verbindt maar ze alleen maar bewuster maakt van hun eenzaamheid.

En het gat van die geliefde kan niet worden gevuld, ook niet met een nieuwe liefde, want de herinnering zal aan hem blijven knagen in alle nieuwe relaties, als een schaduw die hem altijd volgt.


  • Is dit een 'mooi' boek?
  • Wat begrijpt je onder 'mooi'?
  • Waar gaat dit boek over? Over liefde? Naïviteit? Eenzaamheid?
  • Wat is er geloofwaardig in dit boek?
  • Ervan uitgaande dat je geen Baskisch kent: is de vertaling geslaagd? Waarom?
  • Wat stoort je bij het lezen?
  • Zou je iemand als Ane weer in huis nemen?
  • Acht je je even moedig als Ane? Geef een voorbeeld?

 

maandag 16 september 2024

Waarin ik word gedumpt.



in de tuin, na het lezen van een boek over hoe ik de dingen moet aanpakken wilde ik een glaasje appelsap drinken      echter, de keukendeur zat potdicht      iemand in de keuken deed er alles aan opdat ik de klink niet kon neerdrukken      ik verzamelde al de moed die een verliefd mens in zich draagt maar het wezen, want dat was het, in de keuken hield stand tot de klink begon te kraken      toen verzwakte het en ik kon eindelijk naar binnen, waar niemand was      de fles met appelsap stond op de keukentafel     er stak een briefje in, geschreven met bloed      dat moest ik lezen      voor ik het kon openvouwen fladderde de betekenis eruit weg      een geur die mij overbodig maakte verspreidde zich alom      oejoejoejoejoei      ik maakte dat ik weg kwam ver weg de stad uit      daar begreep ik dat dit veruit de menselijkste manier was om te worden gedumpt      aan de hemel was ook mijn sterrenbeeld verdwenen.

zaterdag 14 september 2024

Voor andersdenkenden

- Maar voor wie was dit dan bedoeld?
- Voor andersdenkenden.
- Andersdenkenden?
- Ja, van mensen van wie we dachten dat ze anders dachten.
- En heeft het geholpen?

Finlay


donderdag 12 september 2024

Ter zake (41)

Ja, dat doe ik vast nog wel eens: een ganse dag een rode clownsneus opzetten. Zomaar zonder reden. Ik ben een lafaard, in alle betekenissen van het woord. Ik had nooit Vera mogen afwijzen. Ik was misschien beter langer in Japan gebleven. Ik had moediger moeten zijn toen Annabel dat nodig had. De oudste mens die ik naakt heb gezien is drieënnegentig jaar oud. Je hebt veel katachtigen, maar linxen beschouw ik toch meer als grote katten. Of ik nu bestolen of belogen wordt, ik vind het allebei even erg. Op metafysisch vlak bedoel ik. Metafysisch als woord geberuik ik hier om indruk te maken. Als een rode clownsneus. Het was mooi geweest als Koenraed Goudeseune voor mij een grafschrift had geschreven. Ik heb altijd graag gebikkeld. Met steentjes, of met kleine ijzeren bikkels. Er zijn vast nog wel mensen die graag bikkelen.





woensdag 11 september 2024

Boerenstamppot twee keer in de week

- Eet u wel eens boerenstamppot? Ik bedoel regelmatig?
- Neen dat niet.
- Wanneer dan wel?
- Dat komt wel, maar het is wennen.
- Fijn, dat stelt ons gerust.
- Hoezo?
- We vreesden dat het er nooit van komen zou.
- Weest u maar niet ongerust.
- Nee hoor.
- Ik pas me aan u aan.
- Fijn, twee keer in de week is best haalbaar.



dinsdag 10 september 2024

zondag 8 september 2024

De zee

eerst maak je een zee
besef dan wat er gebeurt
wat overblijft is zwemmen




zaterdag 7 september 2024

Een contrabas of een saxofoon













Even werd gedacht - door sommigen zelfs gehoopt - dat de trend om met een contrabas of een saxofoon gezien te worden op publieke plaatsen naar onze contreien zou komen overgewaaid. Maar het fenomeen is aan ons voorbijgegaan.

vrijdag 6 september 2024

donderdag 5 september 2024

Karel van Lorreinen verfraait Brussel (1740-1780)


 










Ja, voor wie zich afvroeg wie Brussel verfraaide. Dat was Karel van Lorreinen. Uiteraard is er heden ten dage alweer werk aan de winkel op dat vlak.



woensdag 4 september 2024

De reis




'Zeg Jan, ooit beloofde je dat we een grote reis zouden maken.'
'Ja, dat is zo Ingrid, hij is straks voorbij.'

dinsdag 3 september 2024

Jan en Ingrid doen wat ze kunnen.

'Ingrid, stel ik me soms te onbereikbaar op?'
'Kom nou Jan, dat kan ik net zo goed van mezelf zeggen. We doen wat we kunnen.''

Geof Kern

























maandag 2 september 2024

Het ijs is dun, ook voor de ongeoefende schaatser

Je kunt jezelf wijs maken dat het niets voorstelde,
maar jullie weten allebei dat dat niet klopt.
Hou vol, maar ik zeg je: 
het ijs is dun!





zondag 1 september 2024