zondag 16 juni 2024

Snider Jim verprutst het

 


'Ja Canaria,' zei Jim, 'Terwijl hij nogal onhandig zijn linkerarm om haar schouders legde, 'de ware essentie van liefde is een complex en diepgaand concept dat door de eeuwen heen door filosofen, dichters, psychologen en spirituele leiders grondig is onderzocht. Want liefde kan op verschillende manieren worden begrepen, afhankelijk van culturele, persoonlijke en contextuele factoren. Maar er zijn enkele belangrijke aspecten van de essentie van liefde die je zeker niet uit het oog mag verliezen.

Ten eerste is er de "Onvoorwaardelijke Acceptatie": Liefde omvat vaak een onvoorwaardelijke acceptatie van de ander, waarbij je iemand accepteert zoals hij of zij is, met al zijn of haar gebreken en sterke punten.
Ten tweede heb je "Verbondenheid": Liefde schept namelijk een diepe emotionele en vaak ook spirituele verbondenheid tussen mensen. Deze verbondenheid kan zich manifesteren in zorg, empathie, en een gevoel van samenhorigheid.
Ten derde is er "Empathie en Begrip": Een belangrijk onderdeel van liefde is het vermogen om je in te leven in de gevoelens en ervaringen van de ander, en begrip te tonen voor hun perspectief...

Ik gebruik toch geen te moeilijke woorden Canaria?'
'Nee Jim, ik begrijp wat je wil zeggen,' antwoordde Canaria.
'Ach, gelukkig!' repliceerde Jim en hij vervolgde zijn betoog:

Als vierde heb je "Zelfopoffering en Zorg": Liefde kan zich uiten in de bereidheid om offers te brengen voor het welzijn van de ander. Dit kan variëren van kleine gebaren van zorgzaamheid tot grote daden van zelfopoffering.
Ten vijfde is er dan "Groei en Ontwikkeling": Ware liefde stimuleert ook persoonlijke groei en ontwikkeling, zowel voor degene die liefheeft als voor degene die geliefd is. Het moedigt individuen aan om het beste uit zichzelf te halen en hun potentieel te realiseren.
Ten zesde komt dan "Trouw en Betrouwbaarheid": Ja, liefde gaat vaak gepaard met een gevoel van trouw en loyaliteit. Het gaat om betrouwbaarheid en de zekerheid dat je op elkaar kunt rekenen, ongeacht de omstandigheden. Dat laatste is niet altijd evident.
Ten zevende wil ik "Vrijheid en Respect" noemen. Echte liefde respecteert de individualiteit en vrijheid van de ander. Het probeert niet te bezitten of te beheersen, maar geeft de ander de ruimte om zichzelf te zijn.
Maar ten achtste is er natuurlijk ook "Vreugde en Vervulling". Liefde brengt vreugde en een diep gevoel van vervulling met zich mee. Het verrijkt het leven en geeft een gevoel van betekenis en doel.
Ten negende is er "Communicatie". Laat dit nu mijn specialiteit zijn! Weet je, effectieve en open communicatie zijn essentieel in een liefdesrelatie. Het vermogen om eerlijk en open te praten over gevoelens, zorgen, en wensen versterkt de band tussen geliefden.
Dan is er ten tiende, maar zeker niet het minst belangrijk: "Vergeving en Verdraagzaamheid". Want ware liefde omvat ook de bereidheid om te vergeven en tolerant te zijn voor de fouten en tekortkomingen van de ander. Het gaat om het vermogen om conflicten op te lossen en verder te gaan met een hernieuwd begrip en respect voor elkaar.
Samenvattend, de ware essentie van liefde is een dynamisch en veelzijdig fenomeen dat zich uitstrekt over emotionele, psychologische, en soms zelfs spirituele dimensies. Het is een krachtige kracht die levens kan veranderen en de wereld een betere plek kan maken.'

Met verschrikte reeënogen keek Canaria hem aan.
'Ben jij altijd zo grondig?' wilde ze weten.
'Ja, het is mijn beroep.'antwoordde Jim trots.
'O jeetje...' antwoordde Canaria en ze keek op haar uurwerkje, 
'Is het al zo laat. Ik heb nog een afspraak. '
Nog voor Jim iets kon zeggen haastte zij zich naar zijn washok, kroop weer in de wasmachine en – terwijl hij vergat te kijken welk wasprogramma zij daarvoor gebruikte – verdween ze in een sliert van kolkend water (voor altijd?) uit zijn leven.

Tja, had Jim haar vraag wat al te letterlijk beantwoord?
Was hij te voortvarend geweest met zijn linkerarm?
Wilde Canaria een en ander laten bezinken?
Of... komt er een vervolg waarin Jim achterhaalt met welk wasprogramma hij Canaria kan opzoeken?


Geen opmerkingen: